Het Gooi, zoals we het nu kennen, heette vroeger Naerdinklant, vernoemd naar een nederzetting aan de Zuiderzee. Deze nederzetting groeide later uit tot het stadje Naarden. Niet zoals we het nu kennen, want het vroegste Naarden verdween in de golven van de Zuiderzee. De wederopbouw vond plaats op een strategischer plaats, namelijk op de enige verbindingsweg tussen Amsterdam en Utrecht. Laren was toen de enige andere nederzetting in het Gooi.
Graaf Wichman was graaf van Hamaland en de Veluwe, burggraaf van Gent en graaf van het Gooi Hij was een invloedrijk persoon en goed bevriend met de Duitse keizer Otto I. Graaf Wichman stichtte voor zijn dochter, Luitgardis, een klooster op de Elterberg vlak bij Emmerich. Om in het onderhoud te voorzien schonk hij onder meer Naerdinklant aan dit klooster, waar zijn dochter de eerste abdis werd.
Keizer Otto I bevestigde deze schenking op 29 juni 968. Na drie eeuwen werd het voor de abdij van Elten steeds moeilijker om gezag over Naerdinklant te laten gelden. Het gebied was bijzonder in trek vanwege de mooie ligging. Zo wilde de bisschop van Utrecht graag met zijn mensen opschuiven van de moerassige Eemvallei naar de Gooise zandgrond. Ook de graven van Holland hadden interesse in het gebied. Maar het was Graaf Floris V die in 1280 de abdis Godelinde zover kreeg om de rechten over het gebied aan hem over te doen. Hiervoor werd eeuwigdurende pacht bedongen.
Graaf Floris V wist door het uitschakelen van Gijsbrecht van Aemstel in 1285 zijn invloed op dit gebied uit te breiden. Het werd vanaf die tijd Gooiland genoemd. Niet alle edelen waren het met Graaf Floris V eens, zij zetten hem gevangen in het Muiderslot. Omdat hij de gronden in vruchtgebruik had gegeven aan de bevolking, kwam deze in opstand. Net voordat de bevolking hem wilde bevrijden, is hij door zijn rivalen uit het Muiderslot ontvoerd en vermoord. Maar wat hij in gang had gezet, kon men niet meer tegenhouden. In feite werd hier het erfgooierschap, het gezamenlijk gebruik maken van gemeenschappelijke gronden (meent), geboren.
In kaart gebracht
Op de historische kaarten staat De Blaricummermeent aangegeven als onbewoond gebied, soms met de indicatie van grasland. Tussen 1919 en 1923 heeft er wel een seinhuisje gestaan. Dat was een ontvangstpost Nederlands-Indische PTT. Het was hier geplaatst vanwege de goede ontvangst vanuit de Lage Golf met Indië. Ook stond er ooit een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, die door de Duitsers gebruikt werd voor schietoefeningen. De kunstenaar Geradus Lanphen heeft er negen jaar in gewoond en gewerkt. In 1975 werd de bunker gesloopt.
Deze tekst is tot stand gekomen aan de hand van input uit diverse bronnen. Via deze link is de bronnenlijst te downloaden.